Courtisanes van Parijs in de Belle Epoque (3) kunst, mode en conventie

  Courtisanes van Parijs in de Belle Epoque (3) kunst, mode en conventie

  10 reacties

  1. author

   Het was het begin van de design-parfumflessen, mooi om te sparen. (Deze eerste van Lalique is inmiddels goud waard.)

  2. author

   Prachtig artikel, graag gelezen en wat een mooie glazen parfumfles.

  3. author

   Mooi artikel over deze ook inspiratie gevende dames. Leuk om op deze wijze een beeld van de Parijs maatschappij in de Belle Epoque te krijgen.

  4. author

   Zo had ik het nog niet bekeken, maar dat klopt zeker.

  5. author

   Wat een verschil in werelden voor de welvarende vrouw: de keurige maar rigide rol van vrouw en moeder of de losbandige rol van pleziermadam. Daarbij geldt natuurlijk ook nog, dat je als arm meisje uit het volk nooit tot die eerste rol kon opklimmen, maar met enig geluk (en een mooi uiterlijk) wel tot de tweede; hetgeen de populariteit van de courtisanes onder het gewone volk wellicht heeft doen toenemen.

  6. author

   Dat is zeker waar!

  7. author

   Geweldig hoe het één het ander inspireert en aanzwengelt.

  8. author

   Grappig hoe met de moraal ook de cultuur verandert.

  9. author

   Ik denk het laatste. De echtgenotes en de courtisanes verschilden in de ogen van de bourgeoisie als 'engelen en duivelinnen'. Voor de mannen (mits je maar genoeg geld had, natuurlijk) was het simpel: de eerste was voor het fatsoen, de tweede voor het plezier.

  10. author

   Weer een mooie kijk in deze zo andere tijd. Menig keurige echtgenote zal destijds knarsetandend aan een borduurwerkje hebben gezeten terwijl haar man openlijk aan de zwier was. Vraag me af of de dames van plezier onderwerp van gesprek waren, wanneer de keurige huismoeders elkaar bezochten, of zou er op dit onderwerp een taboe hebben gerust?

  Laat een reactie achter